Etusivu
Itu ry.
Makasiini
Ajankohtaista
Näyttelyt
Tapahtumat
Yhteystiedot
Sijainti

Galleria
Linkit

Kulttuuriyhteis-
työ Kulttuurin
Kuviot

RAG
Suomeksi
Latvian
English

Räsy on huippu kansainvälistä!

Harvoin me nykyään mietimme kuinka monta sataa vaatekappaletta omistamme, saati mistä ne ovat peräisin. Ehkä puuvilla on kasvanut Egyptissä, kudottu Intiassa ja ommeltu Turkissa. Räsy on siis hyvin kansainvälinen materiaali.  Toista oli ennen, kun kaikki vaatetavara tehtiin kotona, tuumii Outileena Uotila samaa mieltä ovat myös Elina ja Ulla-Maija Kylämarkula sekä Reika Vesala, suomalaisesta Taideyhdistys Itu ry:stä..

Räsymateriaalia on meillä kaikilla. Omat vaatekaapit on tullut nyt syynättyä.
Kuinka ennen niin mukavasta paidasta, tuleekin pian epämuodikas, kuinka housut alkavat puristaa tai lempiyöpaita yksinkertaisesti hajoaa. Tekstiili ei kestä aikaa loputtomasti, mutta voi risana palvella uudelleen raaka-aineena, näin voimme kierrättää ja säästää myös luonnonvaroja. Kutojina tuotamme myös uutta materiaalia.
Aivan kuten me naiset olemme eri ikäisiä, on räsyillä ikänsä, niissä on läsnä aika. Räsyt ovat täynnä vanhoja ja aina uusia muistoja. Käsittelemme ja käytämme räsyä eri tavoin töissämme. Itsemme kuvaamme räsynukkeina? Kuka meistä onkaan linnunpelätin, kuka mollamaija tai räsykeristä tehty olio?

Räsy on monipuolinen materiaali. Suomen kielessä räsy sanan synonyymi lumppu tarkoittaa paitsi kulunutta vaatetta, myös huonoa naista. Mistähän tämä merkitys on saanut alkunsa – pois se meistä naiset nauravat ja toteavat, että kuluneesta saa vielä ihan uutta!

taiteilijat: Reika Vesala, Outileena Uotila, Ulla-Maija Kylämarkula ja Elina Kylämarkula

Elina Kylämarkula

s. 1956

Tekstiilistä, kutomisesta:

Tekstiili on minulle rakkaus. Sen tuntu iholla tai kuinka se kerää muistoja. Räsy, vanha kulunut ja taas uudelleenkäytetty. Kudon räsymattoja, en aina vanhasta kuteesta vaan eninmäkseen tekstiilitehtaan sivutuotteesta, hulpioreunasta. Ne värjätään vyyhteinä iloisenvärisiksi ja sitten kutomon lattialla kerinä ne etsivät herkullisinta väripariaan.

Usein, kun minun pitäisi kutoa, karkaan pihalle kastelemaan kukkia. Katselen, kuinka ne jaksavat ja ehkä jotain niiden väreistä siirtyy mattoihinkin. Haluan säilöä kesän värit maton raitoihin talven varalle. Joskus materiaali, räsy, on niin kaunista, että siitä ei voi kutoa. Haluan säästää sen vapaana, en iskeä sitä loimien rakoon.

Kutomoni ja kotini ovat kototalon entisessä navettarakennuksessa. Tuotannon testauksesta vastaavat kissani.  Kyllä vain, matot kestävät hyvin kissan kynsimistä!

Elina Kylämarkula, Perkiöntie 13, 31640 Humppila
tel. 050 5868187, e-mail: elinakyla at gmail.com

alkuun

Ulla-Maija Kylämarkula

s. 1929

Olen kotoisin eteläsuomalaisesta maalaistalosta, jossa viljeltiin peltoja, hoidettiin metsiä, kasvatettiin karjaa ja kudottiin kankaita. Elettiin maanläheistä elämää.
Nyt minulla on maanviljelijä aviomies, neljä lasta ja neljä lastenlasta.
Olen käynyt lukuisia taide-ja käsityökursseja. Maalaan akvarelli-ja öljyväritöitä, muotoilen keramiikkaa.
Nyt olen kiinnostunut räsyistä, virkkaan ja kudon niistä.
Ruuanlaitto ja leipominen sekä kauniisti katettu ruokapöytä ovat myös mielestäni taidetta. Remontoimme kotitilamme vanhan päärakennuksen ravintolaksi. Pyrkimykseni oli, että tulo sinne olisi jokaiselle asiakkaalle kokonaisvaltainen elämys.

Perkiöntie 14
31640 Humppila
Finland

alkuun

Outileena Uotila

s. 1971

Ajattelen, teen käsilläni ja ajattelen. Yhteiskuntarakenne ympärilläni hämmästyttää, olen kiinnostunut ihmiselämästä.
Luonto on valmis, me ihmiset keskeneräisyydessämme valmiita toistemme yhteyteen. Yhteisötaiteessani ja performansseissani perinne ja käsityö yhdistyvät instituutioihin ja tapaamiini ihmisiin. Olen mukana myös kulttuuriosuuskunta Virmajuuressa (www.virmajuuri.fi)
Mottoni on ollut koko parikymmenvuotisen tekstiilisuunnittelija-kutoja urani ajan, että teen töitä vain tilauksesta, maailma kun on niin täynnä tekstiilejä muutenkin. Räsyn käyttö on minulle itsestään selvää.
Käsin kudotut kirkkotekstiilit ovat yksi tärkeä osa tekemistäni.
Elämäntapaani kuuluu maatiaiseläinten hoitaminen, marjastus ja luonnossa liikkuminen. Kesäisin emännöin Metsähallituksen omistamalla Korteniemen perinnetilalla, tilalla, jossa eletään 1910-luvun malliin.

Outileena Uotila, Sarkiantie 293, 38200  Sastamala, Finland,
puh. +358 400 927 198
sähköposti: outileena.uotila at gmail.com

alkuun

Reika Vesala

Langoilla ja naruilla on minulle vertauskuvallista merkitystä. Ne merkitsevät jatkuvuutta ja rajaamista, katkeamista ja yhdistämistä, alkuun pääsemistä ja päämäärän saavuttamista jne. Näiden näkymättömät vastakohdat herättävät kysymyksiä ja materiaalit ovat olleet minulle inspiraation sytytyslankana.
Japanissa opiskellessani taidetta langoista, teipistä ja muista pitkistä materiaaleista syntyi kollaaseja, tilateoksia ja lavastuksia. Havaintoni, ajatukseni, ideani saavat muotonsa näiden materiaalien kautta. Tutustuttuani suomalaiseen tekstiilitaiteeseen aloin kiinnostua tekstiilitöistä ja niiden historiasta. Kuvioperinne kulkee kulttuurista toiseen kuin verkkona maapallon ympäri. Se saa uusia muotoja myös minun työssäni. Myös kutominen tuli ilmaisutavaksi.

Reika Vesala

  • Syntynyt 1972 Fukuokassa ja varttunut Osakassa Japanissa.
  • Ensimmäinen yksityisnäyttely v.1993 Japanissa.
  • Muutto Suomeen 1998. Asuu Forssassa.
  • Vaatetus- ja tekstiiliartesaani, muotoilijaopiskelija.
  • Ryhmänäyttelyitä, kutsunäyttelyitä ja taidetapahtumia eri puolilla maailmaa.
  • Opettaa, luennoi ja vetää taideryhmiä.
  • Puoliso: Tuomas, poika: Aleksanteri 13 v, tytär: Lili 10 v, neitokakadu: Oskari.
  • Harrastaa pianon soittoa yhdessä Tuomaksen (sello), Aleksanterin (alttoviulu) ja Lilin (viulu) kanssa.
  • Seuraava kutsunäyttely taidemaalari puolison kanssa Kobessa Japanissa heinäkuussa 2013.

alkuun